Született: Wágner Emese

Rendező:
Szenteczki Zita

Előadja:
Szalontay Tünde

A MaNNa Produkció, a Szentendrei Teátrum és a Füge Produkció előadása
Március 24. 17.00
KAMARASZÍNHÁZ — 65 perc szünet nélkül
16
Március 24. 17.00
KAMARASZÍNHÁZ — 65 perc szünet nélkül
16
Március 24. 17.00
KAMARASZÍNHÁZ — 65 perc szünet nélkül
16
Wágner Emese-1280
wágner emese 3
wágner emese 2
wágner emese 1

Szalontay Tünde titokzatos, rejtőzködő színésznő. Most mégis az életéről mesél.

Fiatal felnőtt korában megdöbbentő családi titok jut tudomására. Miközben külföldön él, izgalmas, inspiráló művészeti közegben dolgozik huszonévesen, kiderül, hogy az addig sajátjának hitt szülei örökbe fogadták, és hogy élete első hat hónapját egy csecsemőotthonban töltötte. Sokkoló a felismerés, mégis hirtelen minden világossá válik. Megérti, hogy az egész addigi életét végigkísérő megmagyarázhatatlan idegenség érzés, a gyermekkori végtelen magány, a kapcsolódásra való képtelenség, a ki vagyok én? nyomasztó szorongása honnan eredeztethető: ő egy örökbefogadott gyerek. Egy nem igazi, nem akart, egy magára hagyott örök csecsemő. Elindul egy hosszú, fájdalmakkal teli, olykor abszurdba hajló nyomozás a szülőanya s az eredet után, hogy aztán elkezdhessen valóban lélegezni és élni.

A felnőttkori identitáskeresés, a gyermekkor felfoghatatlan élményei, a szavakkal nehezen megfogalmazható, a titok által megbélyegzett létezés jelenik meg látványos mozgással, dalokkal-zenével, álomszerű képekkel, saját- és vendégszövegekkel.

Az előadásban bátran váltakozik az abszurd humor a költőibb jelenetekkel, közelebb hozva a nézőt a történet személyességéhez, mégsem könnyítve annak súlyán.

Tünde hol fehér bohóc, hol díva, hol csecsemő, hol Francesca Woodman, de legfőképp – és ez a legbátrabb és legnehezebb feladat – önmaga. Született Wágner Emese.

„Az előadás egy szürreális utazás, a magányos gyerekkortól az őrült kereséssel telt felnőttkoron át a felépülésig. Nem szövegcentrikus a darab, de elhangoznak kortárs prózai szemelvények, Szabó T. Anna versei, személyes vallomások, lélektani definíciók. Emellett vannak dalok, és Pina Bausch táncjátékára emlékeztető fejezeteket is látunk, amelyek értelmeznek, elmélyítenek információkat, és néha egészen humorosak.

Alkotók

Koreográfus
Gergye Krisztián
Zeneszerző
Zombola Péter
Dramaturg
Zsigó Anna
Látvány
Gergye Krisztián és Szenteczki Zita
Videó
Dinea László
Fény
Langó Ádám
Produkciós vezető
Gáspár Anna
Rendezőasszisztens
Szirtes Lili Lujza

Kritika

„Szalontay Tünde Wágner Emese néven látta meg a napvilágot, édesanyját, aki születése után három nappal nélküle távozott a kórházból, csak felnőtt fejjel látta viszont egyszer, és beszélhetett vele röviden a történtekről. Ez a beszélgetés keretezi az előadást, de érzékeltetve a szakadékot, amely anya és lánya között tátong, a kérdések a darab elején, a válaszok a darab végén hangzanak el. (…) Szalontay Tünde az identitáskeresését, gyermekkori rettegését és felnőttkori ijedt elszántságát viszi színre tánccal, dalokkal, fotókkal, vetítéssel, versekkel, jelmezekkel, kicsattanó energiával.”Fehér Anna Magda, Színház.net

„Az élet nem fekete és fehér, a legrosszabb helyzeteknek is lehet pozitív végkimenetele – lám itt van köztünk Szalontay Tünde is, aki jelentős teljesítményeket mondhat magáénak, és mi, kívülálló nézők csak örülhetünk, hogy bármilyen előzmények után, de megszületett.”Mezei Néző


Támogatók

Nemzeti Kulturális Alap

Fotó: Kállai-Tóth Anett

Ajánló videó: Szombathy András

Jegypénztár: 06 20 400 4646 · jegypenztar@jaszaiszinhaz.hu
Szervezés: 06 34 323 064 · szervezes@jaszaiszinhaz.hu
Helyszín: Tatabánya, Népház utca 5.

Jegypénztár: 06 20 400 4646 · jegypenztar@jaszaiszinhaz.hu
Szervezés: 06 34 323 064 · szervezes@jaszaiszinhaz.hu
Helyszín: Tatabánya, Népház utca 5.

Jegypénztár: 06 20 400 4646
jegypenztar@jaszaiszinhaz.hu
Szervezés: 06 34 323 064
szervezes@jaszaiszinhaz.hu
Helyszín: Tatabánya, Népház utca 5.

2024 © MostFeszt  |  Jászai Mari Színház  |  Powered by Online Üzletépítés